Sportul și dieta – când este momentul potrivit pentru sală

Odată ce te hotărăști că vrei să pierzi în greutate, începi și-ți faci planuri alimentare, de fitness etc. Apoi începi și cauți păreri pe internet despre momentul în care este ideal să te apuci de sport într-o dietă. Cel puțin eu așa am făcut. Ce am găsit? Păreri împărțite!

În timp ce cei mai mulți spun că sportul trebuie început în același timp cu dieta, alții vin cu alte teorii. Am văzut nutriționiști care recomandă începerea sportului după acomodarea cu dieta sau în momentul în care începe perioada de stagnare. Totodată am citit (îmi pare rău că nu am păstrat link-ul și nu îl mai găsesc) că pentru persoanele care au foarte multe kilograme în plus, un nutriționist recomanda începerea sportului după pierderea în greutate pentru a nu suprasolicita articulațiile.

Ce cred eu?

Personal, cred că cel mai bine este să începem un program sportiv după primele două – trei săptămăni de dietă. În acest timp corpul se obișnuiește cu schimbările și nu îl consideram un efort substanțial, demotivațional. Iar riscul sa renunțăm este mult mai mic.

Totodată, trebuie început treptat. Cu exercitii ușoare, mai ales pentru persoanele sedentare, care nu sunt obișnuite cu efortul. Iar dacă nu avem bani pentru a merge la sală (eu una nu îmi permit în momentul de față un abonament), putem face exerciții acasă. Și plimbările lungi in parc sunt recomandate la început, persoanelor sedentare.

“Pentru o persoană care nu este obișnuită cu activitatea fizică, s-ar putea să fie intimidant dacă începe cu exerciții multe sau intense. Chiar și mersul pe jos poate fi util pentru perioada de început, atunci când persoana vine dintr-un sedentarism complet. Exercițiile trebuie să fie simple, ușor de practicat. Se începe cu mișcare obișnuită, cu alergare, cu lucruri care necesită un efort mic de învăţare, dar care sunt consumatoare de energie. Este de preferat ca şi aceste exerciții să se facă sub îndrumarea unui antrenor, pentru că deprinderea corectă a mișcărilor este foarte importantă, la fel și creșterea efortului. Deci, programul sportiv de scădere în greutate nu este ceva complicat, este nevoie de constanță, de aplicarea lui de cel puțin trei ori pe săptămână, câte 45-60 de minute, după care se poate trece la lucruri mai complexe și foarte eficiente.”, declară nutriționistul sportiv Șerban Damian pentru adevarul.ro.

Voi cum procedați? Ce program sportiv urmați?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: